sklizeň dýní

Kdy sklízet dýně?

Poradíme vám, kdy je nejvhodnější doba na sklizeň dýní a jak poznat, že jsou již zralé. Dýně si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Pěstitelé jsou hrdí na dýňové giganty, které se jim urodily na zahradě. Dýňová polévka z odrůdy hokkaido je velmi módní a chutnou záležitostí. A v neposlední řadě patří okrasné dýně k oblíbené podzimní výzdobě.

Kdy začít sklizeň dýní a kdy jsou zralé?

Obecně lze říct, že ideální období na sklizeň dýní začíná počátkem srpna a končí koncem října. Vždy však záleží na konkrétní odrůdě a také na přízni počasí… Toho, že by dýně přezrála, se bát nemusíte. Spíše je nutné kontrolovat, zda nehnije odspodu. To, že jsou již listy zežloutlé a usychají vůbec ničemu nevadí. Okrasné dýně vhodné na výzdobu je pak možné sklízet až do pozdního podzimu.

Okrasné dýně se sice konzumovat nedají, ale jsou velmi oblíbenou součástí podzimní výzdoby truhlíků, květináčů či různých zákoutí.

Okrasné dýně se sice konzumovat nedají, ale jsou velmi oblíbenou součástí podzimní výzdoby truhlíků, květináčů či různých zákoutí.

Několik tipů jak poznat, kdy jsou dýně zralé a kdy je sklízet

  • Stonek dýně – dýně je zralá tehdy, když je její stonek suchý a dřevnatý, pak ji můžete ihned sklidit
  • Výrazná, sytá barva – dýni můžete sklidit, pokud je její barva sytá a výrazná
  • Dutá na poklep – zkuste na dýni zaklepat, pokud se ozve dutý zvuk, pak je zralá a může se sklízet
Pochoutky z dýně hokkaido rychle zdomácněly v našich jídelníčcích.

Pochoutky z dýně hokkaido rychle zdomácněly v našich jídelníčcích.

Pozor na pokles teploty

Dýně, cukety nebo patizóny patří do čeledi tykvovitých. Jsou to druhy zeleniny, které jsou mimo jiných vlastností citlivé na pokles vnějších teplot. S jejich sklizní je proto vhodné si pospíšit, pokud s podzimními dny, výrazněji klesne venkovní teplota. Pak již skutečně není důvod na nic čekat.

Pokud chcete dýni uskladnit, pak ji ponechejte stonek dlouhý alespoň pět centimetrů. Déle pak vydrží.

Pokud chcete dýni uskladnit, pak ji ponechejte stonek dlouhý alespoň pět centimetrů. Déle pak vydrží.

Aby dýně déle vydržela

Z vlastních zkušeností vím, že třeba i hokkaido, pokud je dobře skladovaná, může vydržet až do jara. Předpokladem toho, aby nezačala hnít, je její kontrola po utržení. Uskladňujte vždy pouze plody, které nejsou nijak narušené – naprasklé, nahnilé, změklé nebo pobouchané. Pokud ponecháte dýni stopku dlouhou alespoň 5 centimetrů, vydrží opravdu dlouho. Skladujte ji pak na suchém dobře větraném místě, kde teplota neklesne pod 10°C.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist