Kdy sklízet dýně?
Poradíme vám, kdy je nejvhodnější doba na sklizeň dýní a jak poznat, že jsou již zralé. Dýně si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Pěstitelé jsou hrdí na dýňové giganty, které se jim urodily na zahradě. Dýňová polévka z odrůdy hokkaido je velmi módní a chutnou záležitostí. A v neposlední řadě patří okrasné dýně k oblíbené podzimní výzdobě.
Kdy začít sklizeň dýní a kdy jsou zralé?
Obecně lze říct, že ideální období na sklizeň dýní začíná počátkem srpna a končí koncem října. Vždy však záleží na konkrétní odrůdě a také na přízni počasí… Toho, že by dýně přezrála, se bát nemusíte. Spíše je nutné kontrolovat, zda nehnije odspodu. To, že jsou již listy zežloutlé a usychají vůbec ničemu nevadí. Okrasné dýně vhodné na výzdobu je pak možné sklízet až do pozdního podzimu.
Několik tipů jak poznat, kdy jsou dýně zralé a kdy je sklízet
- Stonek dýně – dýně je zralá tehdy, když je její stonek suchý a dřevnatý, pak ji můžete ihned sklidit
- Výrazná, sytá barva – dýni můžete sklidit, pokud je její barva sytá a výrazná
- Dutá na poklep – zkuste na dýni zaklepat, pokud se ozve dutý zvuk, pak je zralá a může se sklízet
Pozor na pokles teploty
Dýně, cukety nebo patizóny patří do čeledi tykvovitých. Jsou to druhy zeleniny, které jsou mimo jiných vlastností citlivé na pokles vnějších teplot. S jejich sklizní je proto vhodné si pospíšit, pokud s podzimními dny, výrazněji klesne venkovní teplota. Pak již skutečně není důvod na nic čekat.
Aby dýně déle vydržela
Z vlastních zkušeností vím, že třeba i hokkaido, pokud je dobře skladovaná, může vydržet až do jara. Předpokladem toho, aby nezačala hnít, je její kontrola po utržení. Uskladňujte vždy pouze plody, které nejsou nijak narušené – naprasklé, nahnilé, změklé nebo pobouchané. Pokud ponecháte dýni stopku dlouhou alespoň 5 centimetrů, vydrží opravdu dlouho. Skladujte ji pak na suchém dobře větraném místě, kde teplota neklesne pod 10°C.
Related Articles