keramické nože

Keramické nože

Novinka v českých kuchyních – keramické nože. Keramický nůž získává v moderní kuchyni čím dál větší popularitu a to především díky svým mimořádným vlastnostem i vysoké estetické hodnotě.

Keramické nože versus ocelové nože

Oproti hojně rozšířené oceli, která svou ostrost obvykle ztratí již po několika měsících používání a bývá náchylná ke korozi, jsou keramické čepele mnohem tvrdší a nikdy nezrezaví. Vydrží ostré po mnoho let každodenního používání. Keramické ostří se navíc snadno čistí a neabsorbuje chuť ani zápach krájených potravin.

keramický nůž na ovoce

Keramické nože vydrží velmi dlouho ostré. Jsou ideální zejména na krájení ovoce a zeleniny. (Foto: Pinterest)

Keramické nože jsou vyrobeny z pokročilých high-tech keramických materiálů, jako je oxid hlinitý či oxid zirkoničitý. Keramicko-zirkoniový nůž se zrodil díky technologiím použitým v kosmickém výzkumu. Oxid zirkoničitý je druhým nejtvrdším materiálem na světě, je chemicky inertní a neopotřebovává se. Jeho tvrdost odpovídá 8,2 mohsům na Mohsově stupnici tvrdosti (ocel má 5-6 a diamant 10).

V neposlední řadě nabízí keramické nože mimořádný uživatelský komfort, neboť jejich lehká váha a perfektně vyvážené těžiště umožňují snadnou manipulaci. Čepel je překvapivě lehká a má nelepivý povrch. Krájení rajčat, vařených vajec a jiných „problematických potravin” se s keramickým nožem stává snazší a rychlejší.

barevné keramické nože

Bonusem ke skvělým vlastnostem keramických nožů je nabídka v široké škále barev. (Foto: Pinterest)

Keramické nože neznehodnocují potraviny

Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Je prokázáno, že kovové nože ničí zdraví prospěšné vitamíny a enzymy obsažené v ovoci a zelenině a to dokonce ve větší míře, než horká voda a vaření. S použitím keramického nože si jídlo uchovává svou čerstvou chuť. Ovoce a zelenina po krájení nezhnědne. Zelenina nakrájená keramickým nožem zůstává „živá“. Každá kuchařka ví, že je mnohem vhodnější strouhat zeleninu a ovoce na skleněných struhadlech, aby byly zachovány důležité vitamíny a potraviny nezískaly kovovou pachuť. Proč tedy nezvolit keramický nůž, oproti běžně používanému ocelovému, při jejich krájení? Své místo tedy keramické nože naleznou v každé kuchyni.

Výhody používání keramických nožů

  • zachování všech vitamínů v potravinách
  • několikanásobně vyšší tvrdost oproti kovovým nožům
  • delší životnost
  • větší odolnost proti opotřebování
  • větší pevnost a ostrost čepele
  • díky nelepivému povrchu snadnější a rychlejší krájení
  • odolnost čepele proti skvrnám a rezivění
  • nízká váha a perfektně vyvážené těžiště
  • snadná údržba, lze mýt v myčce



There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist